Κάμπινγκ στα Κατάπολα: Δημοτικό σίγουρα, αλλά Αυτοδιαχειριζόμενο ή Κλειστό;


Εδώ μπορείς να ακούσεις την άποψη του Δημάρχου όπως εκφράστηκε στην εκπομπή.

Εδώ μπορείς να ακούσεις την άποψη του Αντώνη Πάσσαρη όπως εκφράστηκε επίσης.

 

Με αρχική πηγή το δημοσίευμα της Ντίνας Δασκαλοπούλου στην Εφημερίδα των Συντακτών στην εκπομπή που έκαναν στο Δίκτυο της ΕΡΑ την περασμένη Κυριακή (4 Αυγούστου) η Μαρία Κουτσιμπύρη και η Όλγα Παππά παρουσίασαν το εγχείρημα που ήταν σε εξέλιξη στο Κάμπινγκ Καταπόλων και αφορούσε την αυτοδιαχείριση του χώρου.

Στην συνέχεια υπήρξε η πληροφορία, στο twitter, ότι το εγχείρημα αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα και η λειτουργία του κάμπινγκ θα σταματούσε το μεσημέρι της 9ης Αυγούστου με την αποχώρηση της ολιγομελούς ομάδας που έμενε σε αυτό. Με αφορμή αυτήν την πληροφορία, και μετά από επαφές με τον Δήμαρχο Αμοργού, αλλά και με την πρωτοβουλία πολιτών που συμμετείχε στο εγχείρημα,  το μεσημέρι της 9ης Αυγούστου, ο Νίκος Τσιμπίδας συνομίλησε τηλεφωνικά στον αέρα της ΕΡΑ με τον Αντώνη Πάσσαρη, μέλος της πρωτοβουλίας, που του επιβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο χώρο του κάμπινγκ είχαν μαζέψει τα πράγματά τους και αποχωρούσαν χωρίς να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα.

Επίσης η Μαρία Κουτσιμπύρη έλαβε το παρακάτω υλικό, από την Ελευθερία Ψυχογιού, μέλος της πρωτοβουλίας. Πρόκειται για το σώμα του mail και τρία συνημμένα έγγραφα.

Το σώμα του mail:

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑ  ΣΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ….

Στο τελευταίο έκτακτο  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού αναγνώστηκε και συζητήθηκε πρωτοκολλημένο έγγραφο υπογραφόμενο από περίπου ενενήντα πολίτες με θέμα : «Λειτουργία πολυχώρου αλληλεγγύης και εθελοντισμού , στο χώρο του Κάμπινγκ στα Κατάπολα Αμοργού» το οποίο και σας επισυνάπτω. Παρά τις θετικές τοποθετήσεις όλων των Δημοτικών Συμβούλων πλην ενός μετά από μερικές μέρες κληθήκαμε τόσο εγώ όσο και ο κ. Αντώνης Πάσσαρης στο Α.Τ. Αμοργού  και μας ζητήθηκε να ενημερώσουμε τους φιλοξενούμενους να εκκενώσουν άμεσα το χώρο .

Θεωρώντας ότι το αίτημα της Δημοτικής Αρχής τόσο σε μένα όσο και στον κ. Πάσσαρη στο Α.Τ. Αμοργού, παρακάμπτει τα όσα ελέχθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, απάντησα εγγράφως προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο με κείμενο που επίσης σας επισυνάπτω, ζητώντας να γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αντί αυτού ο Δήμαρχος με τον Αντιδήμαρχο Αμοργού 8/8/2013 παρόντος του κ. Α. Πάσσαρη ζήτησαν από τους φιλοξενούμενους στο κάμπινγκ να φύγουν ως την επόμενη 9/8/2013 και να βάλουν λουκέτο .

Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί  ο Δήμος Αμοργού αντί να συζητήσει την αίτηση του ΑΝΠΟ που ουσιαστικά είναι το νομικό πλαίσιο για την παραχώρηση του κάμπινγκ προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας, εθελοντισμού κι αλληλεγγύης  (πρωτοκολλήθηκε με αριθμό πρωτοκόλλου 3383, που επίσης σας επισυνάπτω ) επέλεξε την απομάκρυνση των φιλοξενούμενων και το λουκέτο;

Το πρώτο έγγραφο:

ΠΡΟΣ :

τον Δήμαρχο , τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού.

ΘΕΜΑ :

Λειτουργία πολυχώρου αλληλεγγύης και εθελοντισμού, στο χώρο του Κάμπινγκ στα Κατάπολα Αμοργού

Ζούμε σε μια εποχή που η οικονομική κρίση ταλανίζει την κοινωνία σε κάθε επίπεδο. Οι  Δήμοι της Χώρας λόγω της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας αδυνατούν, να καλύψουν τις ανάγκες τους. Κάθε έννοια δημόσιας παροχής παιδεία, υγεία κτλ.  συρρικνώνεται. Τα ποσοστά ανεργίας στους νέους είναι τέτοια που πολλές φορές εξαναγκάζονται, να εγκαταλείψουν την χώρα μας για να βρουν δουλεία. Οι  πολίτες υπερφορολογούνται, ενώ παράλληλα τα εισοδήματα τους συρρικνώνονται. Τα αδιέξοδα είναι τόσα που οδήγησαν και οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στο απονενοημένο διάβημα της αυτοκτονίας.

Με  πρωτοβουλία κατοίκων των Καταπόλων Αμοργού κλήθηκαν σε ανοιχτή συνέλευση οι κάτοικοι στο Πνευματικό Κέντρο Καταπόλων Αμοργού, προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού τους τρόπους και τις μεθόδους που μπορούμε να προβάλουμε το νησί, να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να είμαστε πόλος έλξης ενός  τουρισμού που κυρίως κινείται εκτός Αυγούστου.  Προτάθηκε ημερίδα στην Αμοργό  στις 25 Σεπτεμβρίου που είναι  παγκόσμια ημέρα τουρισμού, προβολή του τόπου μας αρχικά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηνών, συνέντευξη τύπου και Συνέδριο τον Νοέμβριο στην Αμοργό με καλεσμένους από όλο των κόσμο με σκοπό την ανάπτυξη του αειφόρου εναλλακτικού τουρισμού.

Στο δεύτερο μέρος της συνέλευσης προτάθηκε να λειτουργήσει το κάμπινγκ Καταπόλων ως χώρος αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Οι φιλοξενούμενοι θα έχουν την ευθύνη της  ασφάλειας και της  καθαριότητας του χώρου, όπως και την ατομική τους και θα αναλαμβάνουν εθελοντικές δράσης  στο νησί. Στα πλαίσια αυτά μια ομάδα εθελοντών  καθάρισε ήδη την Παιδική Χαρά Καταπόλων  και προχώρησε στο βάψιμο και τον εξωραϊσμό της, κάνοντάς την φιλικότερη και λιγότερη επικίνδυνη για τα παιδιά.

Η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η αυτό-οργάνωση είναι μέσα στα πλαίσια και στην παράδοση της ιστορίας της Αμοργού. Οι κάτοικοι χρόνια τώρα από την Αγία Παρασκεύη ως την Πανωχωριανή με εθελοντισμό και προσωπική εργασία διοργανώνουν τις γιορτές  και τα πανηγύρια που είναι δείγματα γραφής φιλοξενίας και φιλότιμου .

Το κάμπινγκ λοιπόν όσο καιρό ο Δήμος αδυνατεί να το λειτουργήσει, θα μπορούσε να είναι μια γειτονιά αλληλεγγύης, να προσφέρει φιλοξενία και οι φιλοξενούμενοι δράσεις σε όλο το νησί.  Ήδη με αυτή την λογική οργανώθηκαν δύο φεστιβάλ σε όλο το νησί με επιτυχία. Οι καλλιτέχνες καθώς και οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις   είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μοναδικά σημεία του τόπου μας, όπως το Τερλάκι, το Ρίχτι κ.α. και όσοι έφυγαν κουβαλούν μαζί τους τις καλύτερες αναμνήσεις και μία ελπίδα να ξανάρθουν.

Τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο τύπο αναφέρθηκε το εγχείρημα αυτό  με πολύ κολακευτικά λόγια για όλο το νησί. Δύο δημοσιογράφοι οι κ. Ντίνα Δασκαλοπούλου και ο κ. Κώστας Αρβανίτης που επισκέφτηκαν πρόσφατα το τόπο μας ενθουσιάστηκαν με το γεγονός.

Την 1/8/2013 εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και η Αστυνομία παρευρέθησαν στο  χώρο του Δημοτικού Κάμπινγκ Καταπόλων απαιτώντας και δικαίως διευκρινήσεις για την διαμονή μίας ομάδας ατόμων. Κατανοώντας τις ενστάσεις και θέλοντας να πιστεύουμε ότι ήταν καλοπροαίρετοι, όπως άλλωστε και οι διαμένοντες αλλά και οι κάτοικοι που προτείνουμε  αυτή την πρωτοβουλία  ζητάμε επισήμως από το Δημοτικό Συμβούλιο την παραχώρηση του χώρου και δεσμευόμαστε ότι:

Θα καταγράφονται τα ονόματα των φιλοξενούμενων.

Οι φιλοξενούμενοι θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια τους και την καθαριότητα και ασφάλεια  του χώρου.

Θα παρέχουν εθελοντικά δράσεις πάνω στο νησί όπως: καθαρισμό ακτών, σεμινάρια, βαψίματα δημόσιων χώρων, μουσικές βραδιές (σεβόμενοι τις ώρες κοινής ησυχίας), βραδιές κινηματογράφου, εθελοντές  γιατροί και τόσα άλλα που για οικονομία χώρου δεν αναφέρουμε αλλά είναι εφικτά, δημιουργικά και εποικοδομητικά για τον τόπο μας  κτλ.  Οι διαμένοντες αντί χρηματικού αντιτίμου θα προσφέρουν δουλειά  και όσοι δεν είναι αυτής της λογικής δεν θα φιλοξενούνται. Δεν έχουμε σκοπό να καταλάβουμε κανένα χώρο, ούτε να υποκαταστήσουμε τους θεσμούς. Έχουμε σκοπό να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να επιρρίπτουμε ευθύνες στους άλλους εκλεγμένους και μη και να αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες ως υπεύθυνοι πολίτες.

Όπως άλλωστε διαπίστωσε τόσο η Αστυνομική όσο και η Δημοτική Αρχή τα ονόματα των διαμενόντων ήταν καταγεγραμμένα, ο χώρος καθαρός και οι διαθέσεις μας ξεκάθαρες και  καλοπροαίρετες .

Ήδη υπήρχαν βάρδιες έτσι ώστε να αποσαφηνίζεται σε όποιον δεν γνωρίζει τον χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας και να αποτραπεί το οτιδήποτε θα μπορούσε να την θίξει ή να υποδαυλίσει.

Εκτός αυτού στο χώρο διαμένουν και παιδιά αμοργιανής καταγωγής που ή δουλεύουν στο νησί ή δεν θέλουν να χάσουν επαφή  με το τόπο τους.

Στην τελευταία συζήτηση που έλαβε χώρο στο Κάμπινγκ 1/8/2013 και ώρα 7.00μμ. από τους διαμένοντες και την πρωτοβουλία  κατοίκων προτείνουμε στην Δημοτική Αρχή άμεσα τις ακόλουθες δράσεις:

Καθαρισμός των παραλιών Καλοταρίτισσας, Αγίου Παύλου.

Ασβέστωμα παραλίας των Καταπόλων.

Επιδιόρθωση πόρτας στο γήπεδο.   

Καθαρισμός και ασβέστωμα Κάμπινγκ.

Αντικατάσταση ταμπλό μπάσκετ εάν υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά από τον Δήμο.

 

Θέλοντας να είμαστε τυπικοί παρακαλούμε την Δημοτική Αρχή να εγκρίνει με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου το εγχείρημα αυτό. Είναι βέβαιο ότι αν επικεντρωθούμε σε αυτά που συμφωνούμε θα μπορέσουμε να δώσουμε μια απάντηση στην οικονομική κρίση με επίκεντρο το άνθρωπο και κινητήρια δύναμη το φιλότιμο μας.

Μετά τιμής

1)Οι εθελοντές

2)Και η πρωτοβουλία πολιτών Καταπόλων και πολίτες Καταπόλων :

Μαριάνα Πολυκρέτη

Αντώνης Πάσσαρης

Αναστασία Πάσσαρη

Ελευθερία Ψυχογιού

Παναγιώτης Ψυχογιός

Γιάννης Βασσάλος

Βαλσάμης Παρασκευόλους

Γιάννης Βεκρής

Ράνια Θηραίου

Γιάννης Βεκρής

Το δεύτερο έγγραφο:

Αμοργός  6/8/2013

 

ΠΡΟΣ : τον Δήμαρχο , τον Πρόεδρο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού

ΘΕΜΑ: Σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου

 

Παρά τα όσα ελέχθησαν στο τελευταίο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο  για το θέμα φιλοξενίας στο χώρο του Δημοτικού κάμπινγκ, εκλήθηκα τόσο εγώ όσο και ο κ. Αντώνης Πάσσαρης  στις 5/8/2013 το βράδυ στο Α.Τ. Αμοργού.

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Αμοργού, ο Αντιδήμαρχος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Κωβαίος . Ισχυριζόμενοι ότι το θέμα της φιλοξενίας  στο κάμπινγκ έχει πάρει διαστάσεις και κάποιοι μιλούν για κατάληψη μάς ζητήθηκε να ενημερώσουμε τους φιλοξενούμενους να εκκενώσουν το χώρο.

Σε έγγραφο που διαβάστηκε στο τελευταίο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο αποσαφηνίσαμε οι υπογράφοντες τόσο τις προθέσεις  μας όσο και την ανάγκη συνεργασίας με την Δημοτική Αρχή προκειμένου να φιλοξενηθούν άτομα και στα πλαίσια της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, να προσφέρουν εργασίες και δράσεις στο νησί με γνώμονα το κοινό όφελος .

Συμφωνήθηκε ότι τα άτομα που ήδη υπάρχουν στο κάμπινγκ μπορούν να φιλοξενηθούν και οφείλουμε να βρούμε και το  νομικό πλαίσιο που θα καλύπτει την φιλοξενία τους.

Επικοινωνώντας με δικηγόρους διαπίστωσα ότι η φιλοξενία μπορεί να καλυφθεί νομικά με το άρθρο 185 του κώδικα κανονισμού δήμων και κοινοτήτων το οποίο προβλέπει την παραχωρήσει δημόσιων χώρων σε νομικά πρόσωπα για κοινωφελείς σκοπούς. Ο ΑΝΠΟ ως νομικό πρόσωπο δέχτηκε να συμμετάσχει σ αυτή την διαδικασία .

Εύλογα τίθεται το ερώτημα γιατί ο Δήμαρχος Αμοργού και οι παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι  αντί να ενημερώσουν  το Δημοτικό Συμβούλιο κάλεσαν  εμένα και τον κ. Πάσσαρη στο Α.Τ Αμοργού;

Γιατί ο Δήμαρχος δεν έχει διαψεύσει επισήμως τα όσα ψεύδη αναφέρονται σε ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής για καταληψίες , 700 διαμένοντες  κλπ.  τα οποία θίγουν τόσο την Δημοτική Αρχή όσο και τους φιλοξενούμενους που εθελοντικά καθάρισαν το κάμπινγκ , το μονοπάτι 7 και έβαψαν την  παιδική χαρά Καταπόλων;  Για τους λόγους αυτούς και σεβόμενη τους θεσμούς και τις διαδικασίες και προκειμένου ν αποκατασταθεί η αλήθεια και η εικόνα του τόπου μας η οποία λοιδορείται από την Χρυσή Αυγή θεωρώ απαραίτητη την σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου .

 

Με τιμή

Ελευθερία Ψυχογιού

Το τρίτο έγγραφο:

Αριθ. Πρωτ..

Αμοργός       …./ 8/2013

 

ΠΡΟΣ: Τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού.

ΘΕΜΑ: Προσωρινή παραχώρηση του χώρου του Δημοτικού Κάμπινγκ.

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Μέσα στα πλαίσια των σκοπών του καταστατικού μας, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη δράσεων που έχουν ως γνώμονα  το κοινό όφελος, παρακαλούμε να μας παραχωρηθεί ο χώρος του δημοτικού κάμπινγκ, για όσο διάστημα ο Δήμος δεν το λειτουργεί .

Όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Δήμων και Κοινοτήτων στο άρθρο 185 :

1. Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για την αντιμετώπιση έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Η παραχώρηση ανακαλείται με όμοια απόφαση, εφόσον οι λόγοι που την είχαν υπαγορεύσει έχουν εκλείψει.

   2. Ομοίως με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα.

Ο ΑΝΠΟ ως νομικό πρόσωπο προτείνει στην Δημοτική Αρχή την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου, προκειμένου να φιλοξενηθούν άτομα που θα προσφέρουν εθελοντική εργασία και δράσεις στο νησί αναπτύσσοντας τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη.

Προτείνουμε επίσης την σύγκλιση επιτροπής στην οποία να συμμετέχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι, το Τοπικό Συμβούλιο Καταπόλων, μέλη του Δ.Σ μας καθώς και κάτοικοι προκειμένου να συναποφασίσουμε τους όρους και τα πλαίσια αυτής της δράσης.    

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Με βάση αυτό το υλικό που είχε στην αντίληψή της η Μαρία Κουτσιμπύρη στην εκπομπή της την Κυριακή 11 Αυγούστου στο Δίκτυο της ΕΡΑ συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Δήμαρχο Αμοργό κύριο Νικήτα Ρούσσο, όσο και με τον κύριο Αντώνη Πάσσαρη για να έχει την άποψή τους.

Εδώ μπορείς να ακούσεις την άποψη του Δημάρχου όπως εκφράστηκε στην εκπομπή.

Εδώ μπορείς να ακούσεις την άποψη του Αντώνη Πάσσαρη όπως εκφράστηκε επίσης.

Advertisements

Αφήστε σχόλιο

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s